SÝRY BEZ LAKTÓZY

Sýry bez laktózy

Milujete sýry a jiné mléčné výrobky, ale kvůli laktózové intoleranci se jim musíte vyhýbat, protože po jejich konzumaci vás trápí nadýmání, plynatost a další nepříjemné zažívací potíže? Pokud netrpíte absolutní intolerancí, sýry si můžete bez obav dopřát. Musíte ale zvolit sýry bez laktózy anebo ty, které laktózu obsahují pouze ve stopovém množství.

Obecně platí pravidlo, že nejvíce laktózy mají sýry obsahující syrovátku (např. mozzarella nebo burrata), čerstvé sýry (například ricotta nebo cottage sýr) a též nízkotučné sýry s označením „light.“ Dokonce i 30% eidam nebo mladé goudy mají vysoký obsah laktózy. Je to dáno tím, že laktóza je rozpustná ve vodě.

Naopak, mezi sýry bez laktózy (anebo pouze ve stopovém množství) patří především tvrdé a vyzrálé sýry, jako je například švýcarský Ementál, Parmigiano Reggiano, Gruyére, Appenzeller, vyzrálé goudy (cca 1.5 roku a více), extra zralý Cheddar apod. U těchto vyzrálých sýrů se laktóza během zrání štěpí na jednoduché cukry (glukózu a galaktózu), které následně přemění na kyselinu mléčnou. Ta je lépe stravitelná než samotná laktóza. Proces štěpení laktózy vysvětluje, proč jsou tyto vyzrálé sýry považovány za sýry bez laktózy a proč lidem s intolerancí na laktózu tyto sýry nezpůsobují zažívací potíže.

PHOTO 2024 06 12 10 01 09
170 Kč / ks
450
PHOTO 2024 06 12 10 03 24
180 Kč / 200g
453
d63d750f 8ff8 4f61 b1e3 526b08e9eede
450 Kč / ks
114
prod legruyere classic
160 Kč / 200g
106
schönengrunder červený horský
120 Kč / 200g
357
images
100 Kč / 200g
94
2769 1 montero swiss s lanyzem
250 Kč / 200g
339
ddd69e4173ecf7d0721a6bdf3ad6bedb mm1000x1000
Tip
140 Kč / 200g
447
Q TÊTE DE MOINE 1
849 Kč / ks
103
124 vlaskaas.png
Vlaskaas
Skladem
140 Kč / 200g
306
10 položek celkem