Maasdam
Maasdam, známý také jako Maasdammer, je sýr inspirovaný švýcarským stylem, pocházející z Holandska. Jeho název odkazuje na obec Maasdam u Rotterdamu v jižním Holandsku. Výroba Maasdamu, který je mladším sýrem, začala v 80. letech 20. století jako alternativa k tradičnímu švýcarskému Ementálu. Tento sýr rychle získal oblibu u dětí i dospělých, nejen kvůli jeho jemné oříškové chuti, ale také díky charakteristickým velkým dírám.
Maasdam se vyrábí z kravského mléka a dozrává nejméně čtyři týdny. Během zrání se v sýru tvoří oxid uhličitý, který nemůže uniknout z pevné kůry sýra, a tak se shromažďuje v malých trhlinách. Ty se postupně rozšiřují a vytvářejí charakteristická velká oka.
V kuchyni je Maasdam univerzální - hodí se jak do studených pokrmů, tak pro tepelné zpracování.
Kategorie: | Kravské holandské sýry |
---|
Složení: pasterizované kravské mléko, kuchyňská sůl, sýrařské kultury, syřidlo, konzervanty: (dusičnan sodný, chlorid vápenatý), barvivo: annato
Alergen: mléko
Obsah tuku v sušině: 45%
Délka zrání: min. 4 týdny
Výživové údaje na 100g: energetická hodnota: 1500kJ / 358 kcal, tuky: 30 g, bílkoviny 25 g, sůl 1 g
Výrobce, země původu: Eisenga, Holandsko
Skladování: skladujte při teplotě 6-8 °C
U krájených sýrů je cena za 200 g . Skutečná váha se může lišit maximálně o 10% . Vždy se vynasnažíme uříznout spíše větší část. Cena zůstává neměnná.
V ceně je zahrnuto vakuování každé položky a v letních měsících i chladící médium! Vakuově balený sýr vydrží cca 2 měsíce, nicméně po otevření doporučujeme zkonzumovat během týdne.